Chihuahua Sağlık
Anasayfa   ›    Chihuahua



 CHİHUAHUA SAĞLIĞI



  Chihuahua sağlığı: Chihuahualarda (Şivavalar) sık raslanılan hastalıklar; çok fazla, genetik hastalık, riski taşıyan hayvanlar, olmasalar da, bazı hastalık ve problemlere yatkınlıkları vardır. Bu hastalıklarla ilgili her Chihuahua sahibi bilgi sahibi olmalıdır. Bu bilgiler, ileride Chihuahuanızın hayatın kurtarabileceği gibi; onun, daha sağlıklı yaşamasına katkıda bulunacaktır. 

Chihuahualar da  en sık rastlanan hastalıklar:

                                           ŞİVAVALARIN YATKIN OLDUĞU HASTALIKLAR  




   PATELLA  (diz kapağının asıl konumunun dışına çıkması durumu): Chihuahualarda, sıkça rastlanan bu durum; köpeğin yüksekten atlaması, çarpma v.s gibi sebeblerden meydana gelebilir.1-2-3-4. derece olarak evreleri vardır. Hafif vakalar da, köpek yaşamını normal sürdürebilir. İlerleyen yaşlarda, ağrıların artması görülürse, ameliyat gereklidir. Ağır vakalarda (yürümede zorluk-aşırı acı çekme) Ameliyat tek çözümdür. Ancak Ameliyat sonrasına tekrar edebilir. Ameliyat, uzmanlık gerektirdiğinden, bu konuda uzmanlaşmış, bir Veteriner hekim tarafından, yapılmalıdır.(Patella Ameliyatı Maliyeti 2019 Yılı için, tek ayak için 3 bin ila 4 bin Tl. arasında olabilir)
   Chihuahuanızın böyle bir sorunu olup olmadığını anlamanız için, köpeğiniz yürürken dizlerine bakınız kaymalar net şekilde görülebilir, elle kontrolü yapıldığında, diz hareket ettirilirken sesleri duyup hissedebilirsiniz. Köpek yürürken arka bacaklarının yalpalaması da size fikir verecektir. Bu gibi durumlarda kemik ve kıkırdaklar için bazı ilaç ve besinleri kullanmalısınız. Veteriner Hekiminiz size bu konuda yardımcı olacaktır. Ayrıva bu gibi durumlar için bazı dizlik modellerini de kullanabilirsiniz.
   HİPOGLİSEMİ (Düşük kan şekeri): Köpeğin düzgün yürüyememesi,cam gibi gözler,sersemlik gibi belirtilerden anlaşılabilmektedir. Ciddi bir durumdur ve köpeğiniz derhal veteriner yardımı almalıdır. Gecikme; bilinç kaybı ve nöbet oluşumuna sebep olabilir. Bu gibi durumlar da, beslenme alışkanlıkları, değiştirilmeli ve kesinlikle tatlı besinler verilmemeli.


TRAKEA ÇÖKMESİ: Trake soluk borusudur ve halkacıklardan oluşur. Bazen bu halkalardan biri veya bir kaçı daralabilir. Kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Trake çökmesi; öksürük-hırıltılı nefes alma-nefes almada zorlanma şeklinde görülür. Aşırı kilonun, bu durumu tetiklediği gözlemlenmiştir. Seviyesine göre, veterinerin uygun göreceği, ilaçlar ile tedavi edilebilir. Son çare ameliyattır. 






   BINGILDAK
(MOLERA-Fontanel): Yavru chihihuahuaların çok büyük bir bölümünde,görülür. Zamanla ufalır ve ya tamamen kapanabilir. Bu yumuşak doku darbelere karşı çok hassa olduğundan; dikkatli olunması gerekir. Köpeğinizi, olası çarpma ve darbelerden sakınmalısınız.
Bıngıldak, (molera) yuvarlak ve baklava dilimi şeklinde olur, kafanın elle yoklanması ile kolayca fark edilebilir. Bu açıklığın büyük olması risklidir. D vitamini takviyesi ile köpek desteklenmelidir.





   HİDROSEFALİ
: Beyin omurilik sıvısının, çoğalması sonucu; beyin karıncıklarının büyümesi, bazen de kafanın büyümesi durumudur. Kafanın büyümesi dışında; gözlerde belirgin bir beyazlama, şaşılık, dengesiz yürüyüş, nöbet geçirme belirtiler gösterir. İlaç ve ya ameliyat ile tedavisi mümkündür.

   KCS-GÖZ KURULUĞU: Şiddetli kuruma, kornea iltihabı. Belirtileri : sürekli göz kırpma-göz kapaklarını ve göz yüzeyini çizen dokunun şişmesi-mukoz ve ya pusun göze boşalması. Hastalık görme bozukluğuna ve ya görme kaybına neden olabilir. Gözün dezenfekte edilmesi sonrası damlalar ile tedavisi yapılabilir.

KOPROFAJİ: (DIŞKI YEMEKöpeklerde; dışkı yeme, sık rastlanılan, bir davranış bozukluğudur. Stres, dışkısını saklama isteği, etrafını temiz tutmak, yetersiz beslenme, kalsiyum-fosfor eksikliğini giderme gibi sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Yavru iken, müdahale edilmelidir. Profesyonel yardım almak gerekebilir. ( Köpeklere; dışkılarını istemeyen bir yere yapması sebebiyle, şiddet uygulanması, köpeğin yaptığı kötü şeyi ortadan kaldırmaya çalışması gibi bir yol seçmesine sebep olabilir. Dışkısını yiyerek sizden saklamak isteyebilirler.)


Bu hastalıklar genetik olabildiği gibi; sonradan da gelişeblirler.

1 YAŞ ALTINDAKİ ŞİVAVALARDA: Enfeksiyon birinci ölüm sebebiyken, Travma; ikinci sırada yer alır. Aşılama ve yavrulara dikkat edilmesi, büyük önem taşır. Bu tür önlemler ölümleri ciddi anlamda azaltırlar.

YETİŞKİN ŞİVAVALARDA : KARDİYOVASKÜLER hastalıklar, ölüm sebeplerinde 1. sırada yer alır. ( Kalp yetmezliği-Aritmi-Kalp kapakçık problemleri v.s ) % 18.5

                                    : Travma, % 16.8 ile 2. sırada ( Araba çarpması-Yüksekten düşme-Üzerine basılma-Diğer köpek saldırıları v.s ) yer alır. 

                                    : Enfeksiyon, 3 cü sırada %10.5 ile gelmektedir. ( Parvavirüs-Distemper-Leptospirosis-Sepsis v.s. )
 
Veriler; Georgia üniversitesinde (ABD), 20 yıl boyunca, yaklaşık 70.000 köpek üzerinde, yapılan, çalışma sonuçlarıdır.
    
 
 CHİHUAHUA BAKIMI


   CHİHUAHUA GÖZ BAKIMI: Gözler dışa çıkık olduğundan, dış etkenlere karşı hassastır. Rüzgar, soğuk, toza karşı önlem alınmalı. Gözlerde sıklıkla akıntılar görülebilir, bu akıntılar rutin olarak yumuşak bir materyal ile silinmeli. Göz altlarında leke oluşturabilen bu durum için veterineriniz de bir çok ürün bulmanız mümkündür.

CHİHUAHUA KULAK BAKIMI: Kulaklar da sıklıkla kontrol edilmeli; içerisinde biriken yabancı maddeler dikkatlice silinmelidir. Kulaklarda oluşabilecek akarlara karşı dikkatli olunmalı böyle durumlarda ve iç kulakta oluşan kızarıklıklarda veterinerinize danışınız.

CHİHUAHUA DİŞ BAKIMI VE AĞIZ SAĞLIĞI: Bakımsız dişler ağız kokusu ve diş çürümesine yol açacaktır. Şivavalar, diş çürümelerine çok yatkındır. Bunun için, dişlerin haftada bir ya da iki kere fırçalanması önerilir. Fırçalamada, çocuk diş fırçaları kullanılabilir ya da özel üretilmiş fırçalar da tercih edilebilir. Köpekler için üretilmiş diş macunlarını, pets-hop ya da veterinerinizde bulabilirsiniz. Eğer köpeğinizde diş taşı varsa bunları da temizlemek gerekir. Dış taşı, tartar oluşumu fazla ise, bunu uzman bir veterinere, yaptırmalısınız. Diş taşı, oluşumu engellemek için, köpeğinizi çiğneyeceği, bazı oyuncaklar mevcuttur, bunlar ile diş taşı, oluşumu azaltılabilir.
 Chihuahualarda Çift diş de sıklıkla, görülen bir durumdur. Çoğu kez bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan, şivava sahipleri tarafından, anlaşılamayabilir ve ya önemsenmeyebilir. Çift diş: süt dişinin düşmemesi ve kalıcı dişin hemen o dişin yakınından çıkması sonucu, o bölgede, iki dişin olması, durumudur. Süt dişi mutlaka çekilmelidir. Ağızda oluşan bu durum diğer dişlerinin alanını kısıtlayacak, alttan gelen dişler, farklı yerlerden, çıkmak durumunda kalacaktır. Tüm dış yapısı bozulacaktır. Chihuahualar, Brakisefal ( brachycephalic) kafa yapısına sahip olduklarından, Periodontal prolemlere, çok fazla eğilimlidir.


CHİHUAHUA TÜY BAKIMI: Kısa tüylü chihuahualarda. haftada, bir iki kez, özenli tarama yeterli olacaktır. Uzun tüylü chihuahualarda ise daha sık taranma yapılmalıdır. Tüyün yapısı gereği her gün dahi tarama, gerektirebilir. Bu canlı parlak ve sağlıklı bir tüy yapısı için gereklidir. Taranma esnasında bit-pire-kene kontrolü de yapmak gerekir. Bu tür zararlıların oluşmaması için, köpeğinizin düzenli parazit tedavilerinin, yapılması gerekir. Fazla ve yanlış taramanın da; köpeklerde tüy dökülmesine sebep olacağının, unutulmaması gerekir. Hijyen açısından, chihuahualarıızın, patilerinin altlarındaki tüylerin, düzenli olarak, kesilmesini öneririz. 
Tüy dökülmesi
; çoğu kez karşımıza çıkan bir sorundur. Dönemsel olarak tüy dökülmeleri, normal olarak kabul edilebilir. Tüy dökülmesinin farklı sebepleri olabilir. Bunlardan bazıları: Köpeğin yaşam alanının değişmesi, ortamda huzursuzluk, stres, beslenme yetersizliği ve ya beslenme şeklinde değişiklik, mama, bazı deri problemleri v.s. Omega 3 içeren balık yağları, tüyler üzerinde olumlu etki yapmaktadır. Tüy dökülmeleri, kelleşme başlaması durumunda; acil müdahale gerektirir. Bu tip, durumlarda, tüy dökülmesinin nedenlerinin, iyi analiz edilmesi ve buna göre önlem alınması gerekir. Profesyonel yardım almak çok önemli olabilir.


CHİHUAHUA YIKAMA: Yıkama sıklığı; mevsim,uzun/kısa tüy yapısı ve dış şartlara bağlı olarak, değişiklik gösterebilir. Normal şartlarda; Yazın en az, ayda bir kere, Kış aylarında ise 2 ayda bir yıkanması tavsiye edilir. Yıkamadan önce tüylerini fırçalamanız, ölü tüylerin temizlenmesini, sağlayacaktır ve böylece, kullanılan şampuan ve su, deriye daha iyi nüfus edecektir. Yıkama için kullanılan yerin, altına, kaymaz bir materyal konulmalıdır. Bu köpeğinizin yere rahat basmasını, sağlayacaktır ve köpek kendini güvende hissedecektir. Yıkama esnasında, kullanılacak şampuanların, köpekler için özel üretilmiş, olması gerekir. Bu şampuanlar, köpeğinizin derisinin, kurumasına önlerler. Su ile yıkamanın yanı sıra; kuru şampuan ve köpüklerle de, kuru yıkama yapılabilir. 


CHİHUAHUA TIRNAK BAKIMI: Tırnak bakımı, dışarıda yaşayan (Bahçe) köpeklerde, çogunlukla gerekli değildir. Ev ortamındaki köpeklerinizin, düzenli, tırrnak bakımı'nın, yapılması gerekir. Uzayan, tırnaklar kesilmeli. Işık altında, tırnakların içerisindeki kılcal damarlar, görülebilir, damarın biraz üstünden, kesilebilir. Bunun için özel yapılmış makaslar işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca, duruma göre, tırnakların törpülenmesi de, iyi olacaktır. Unutmayınız ki; köpeğinizin ayaklarının yere bastığı bölüm, patisi olmalıdır. Chihuahuanızın tırnakları, vucut ağırlığını taşımamalıdır.  (Chihuahuanızın, ayaklarının alt kısımlarına gelen tüylerin düzenli kesilmesi ayak bakımı açısından önemlidir.)

Bilgiler sürekli güncellenmektedir. Sorularınız için, bize yazabilirsiniz.








ŞİVAVA-CHİHUAHUA BESLENME


   Yavru chihuhuaların, sütten kesilene kadar, anne sütü, almış olmasına, özen gösterin. Anne sütünün, yeterli alınmaması, ileride bazı hastalıkların baş göstermesine sebep olabilir.

Standart bir chihuahua, max. 3 kg (3000 gr) olmalıdır. Bunun üzerindeki kilo, obezite başlangıcı sayılmalı ve önlem alınmalıdır. (Yarışmalarda diskalifiye sebebi) Aşırı kilo, aynı zamanda, sağlık sorunlarını da, beraberinde getirir. 

Normal şartlarda, aşağıda ki tabloda; beslenme için gerekli, ortalama günlük mama miktarlarını, bulabilirsiniz.

1,0 kg   (24 g  – 28 g)
1,5 kg (33 g  – 38 g)
2,0 kg (41 g  – 47 g)
2,5 kg (48 g  – 56 g)
3,0 kg (55 g  – 64 g)
Chihuahualarınızı mutlaka kaliteli bir mama ile besleyiniz.

Küçük ırklar için geliştirilmiş; Bebekler için starter (baby-mother) mama dan başlayarak, yaşlarına göre, puppy, junior, adult, senior mamaları tercih ediniz.
 
Chihuahualar'ın ihtiyaç duyduğu besinler; protein-sağlıklı yağlar,Karbonhidrat şeklindedir. (ortalama olarak %30-33 protein-%30 yağ-%30-33 karbonhidrat %5-7 lifli gıdalar) Köpeğinizin mamalarını, seçerken,bu karışımlara dikkat etmeniz, Chihuahuanızın sağlıklı beslenmesini sağlayacaktır. Mamaların içeriğinde katkı maddelerinin-gdo'lu ürünlerin-boya-tahıl olmamasına dikkat ediniz.


 1 yaş üstü şivavaların, günde 2 kez, beslenmesi tavsiye edilir.
Yavrularda; öğünler arttırılmalıdır.
taze su, sürekli olarak, şivavanızın, ulaşabileceği, bir yerde olmalıdır.


Sitemizde verilen hiç bir bilgi 'Veterinerlik' tavsiyesi olarak algılanamaz!!!

Sağlık sorunlarınız için; mutlaka Veteriner hekiminize danışınız. Unutmayınız; Chihuahua'nızın periyodik olarak, veteriner kontrolü altında olması, onun sağlıklı gelişimi ve hayat sürmesi açısından en önemli faktördür. Veterinerinizin güncel gelişmeleri takip ettiğinden, yeni gelişmeler çerçevesinde; eğitimlere-seminerlere düzenli katılım sağladığını kontrol ediniz. 


Daha Kapsamlı Bilgi İçin Tıklayını





Derneğimiz tarafından düzenlenen Chihuaua ve köpek sağlığı ile ilgili Seminerler duyuruları için Sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeye devam edin.

Bilgiler Zaman Zaman Güncellenmektedir... takip etmeye devam ediniz.


CHİHUAHUA IRKI VE KİNOLOJİ DERNEĞİ