Dış Parazitler ve Mücadele
Anasayfa   ›    Faydalı Bilgiler

                             
                                           KÖPEKLERDE DIŞ PARAZİTLER VE MÜCADELE 
 
   Chihuahualarda pire ve kene ile mücadele nasıl olmalı?

  Dış Parazitler köpeklerimiz için oldukça zararlıdır. Bir çok problemlere ve Hastalıklara sebebiyet verirler; bu nedenle bu parazitleri tanımak, köpeklerimizi onlardan uzak tutmak ve korumak için parazitlerle mücadele yöntemlerini, her köpek sahibi, bilmelidir. Tüm Chihuahua sahiplerini de bu konuda uyarmak isteriz. Chihuahua sağlığı açısından bu bilgiler çok önemlidir.



                                                Köpeklerde Sık Görülen Parazitler

  PİRE: 
1 mm ile 3 mm boyunda, siyah renkli bir parazittir. Dünyanın hemen her yerinde bulunurlar. Uzun süre aç kalsalar dahi hayatta kalabilirler. Vücut büyüklüğünün 100 hatta 200 katı yükseğe sıçrayabilirler. Hayvanların kanını emerek hayatta kalırlar. Tüm sene boyunca köpeklere ve diğer hayvanlara saldırırlar. 2-3 hafta hayatta kalabilirler. Konakçısı olduğu hayvanın tüyleri üzerinde yaşarlar ve yumurtlayarak çoğalırlar. Köpekler; diğer pireli hayvanlardan ve ya pireli ortamlardan pire kaparlar. Pire yumurtaları zaman zaman yere düşer ve orada larvalar büyürler ve ortamda pirelenmiş olur. Pireler köpeklerimizin üzerinde bazı artıklar bırakırlar; Kömür Tozu görünümündeki bu döküntüleri, sıradan kirden ayırt etmek gerekir. Köpeklerimizin üzerinde bu tip döküntüler gördüğümüzde,onları nemli ve emici bir kağıt üzerine koyduğumuzda, kağıt koyu kırmızı bir renk alırsa bu bire döküntüsüdür. Bunun dışında köpeğimizi gözlemlerken ve tararken de pireleri gözle görebiliriz.

                                                Pirelerin Sebep Olduğu Problemler

  - İltihaplanma ve yoğun kaşınma
  - Pire Alerji Dermatiti :
 Bazı köpekler, pire salyasına karşı alerjiktirler. Küçük bir kaç ısırık köpeğin,yoğun kaşınmasına, vücudunda kızarıklık ve tüy dökülmesine sebep olan, alerjik reaksiyon oluşumunun tetiklenmesidir.
  - Bağırsak kurtları ve bakteri buluşması
  - Yorulma, kilo kaybı ve bakteri bulaşması 
  - Anemi 


  KENE:
1 mm ile 3 mm arasında boyunda ve 1 cm büyüklüğünde olabilen bu parazit, köpeğimizin kanın emerek, beslenirler. Tarlalar, ormanlar, park ve bahçe gibi geniş alanlarda, bulunurlar. Keneler; en sık bahar ve yaz aylarında, görülürler. Fakat kış sonu ve sonbaharda da aktiftirler. 10-15 gün boyunca köpeğin derisine yapışıp, kan emerler, sonrasında ayrılırlar ve yumurta bırakırlar. 7 derecenin üzerinde aktiftirler. Hiç bir şey yemeseler dahi, bir çeşit kış uykusuna yatarak 1-1.5 sene hayatta kalabilirler.


                                                    Kenelerin Sebep Olduğu Problemler

  - İltihaplar ve cilt reaksiyonları 
  - Kayda değer kan kaybı,
  - Anemi
  - Bazı tehlikeli hastalıklar: Bu hastalıkların başlıcaları:
  - Erlişya
  - Babesiyoz
  - Anoplazmoz
  - Lyme hastalığı
  - Riketsiyoz


Sivrisinek ve Tatarcık Sineği: Sivrisinekler en çok parazitler olmasına karşın, Tatarcık Sineği de tam bir tehlikeli parazittir. 2-3 mm uzunluğunda tatarcığa benzerler. Dişileri diğer hayvanların kanını emer. Sivrisinek ve Tatarcık sineği Nisan ve Ekim ayları arasında, genellikle akşam ve geceleri aktiftirler. Sivrisinekler her yerde bulunabilirken; Tatarcık sineği; daha çok, tropikal bölgelerde ve Akdeniz ülkelerinde, görünürler.

                                        Sivrisinek ve Tatarcık Sineğinin Sebep Olduğu Problem ve Hastalıklar

  - Kaşıntı ve alerjik reaksiyonlar
  - Sivrisinek Filaryaz yayabilir; iç parazitlerin sebep olduğu kalp ve akciğer arterini etkilemesi
  - Tatarcık Sineği Korkulan, Tehlikeli bir hastalık olan 'LEİSHMANİASİS' (leismania) hastalığını bulaştırırlar.

  LEİSHMANİASİS (Leismania) : Köpeklerde ve daha az sıklıkla insanlarda görülebilen ciddi bir hastalıktır. Sonuçları ağır olabilir, özellikle de erken teşhis edilmezse.
  Belirtileri : Hastalık uzun süreler sadece genel belirtiler göstererek fark edilmeden seyredebilir. İştah kaybı, kilo kaybı ve halsizlik. İç Organlar etkilendiğinde görülen ileri semptomlar cilt değişimleri (kepeklenme,tüy dökülmesi), lenf nodülü şişmesi ve böbrek problemleri. LEİSHMANİASİS genelde kroniktir ve ciddi durumlarda köpeğin ölümüne! sebep olabilir.

  Tedavisi: Tedavisi karmaşıktır. İlaçlar hastalığın ilerlemesini durdurabilir  ve belirtileri azaltabilir, ancak tamamen ortadan kaldıramazlar.


                                           Dış Parazitlerle Mücadele ve Korunma Yöntemleri

   PİRE VE KENE İLE MÜCADELE

  Damlalar (Spot On) :
Ense damlası diye tabir edilen bu damlalar; köpeğinizin boynunun arkasına, kürek kemiklerinin arasına, direk cilt üzerine uygulanmalıdır. (Tüy üzerine değil) Cilde yayılır, kana karışmazlar. Cilt hücrelerinin yenilenmesi ile yok olur. Belirli sürelerde yenilenirler. (1-3 ay)

  Tasmalar (Pire Tasması) : Tasma şeklinde boyna takılırlar ve parazitleri kovucu özelliğe sahiptirler. Kullanım süreleri markadan markaya değişkenlik gösterebilir. 90 güne kadar etkili olanları vardır.

  Spreyler : Direkt olarak köpeğin cildine ve kürküne sıkılır. Parazitler görüldüğünde uygulama yapılır.

  Tozlar : Köpeğin üzerine doğrudan serpilirler. Ancak bu tozlar çok fazla tercih edilmezler. Sadece köpek için üretilenlerden başkalarını kullanmayınız.


  Dış parazitlerle mücadele için en etkili yöntemi Veteriner Hekiminize danışarak belirleyiniz. Hangi ürün olursa olsun, sadece köpekler için üretilmiş olan kaliteli ürünleri tercih ediniz. Bazen ucuz olarak bulunabilen ürünler, köpeğiniz de sorunlara yol açabilirler.


   Chihuahua sahiplerine ve tüm köpek sahiplerine, köpekleri ile birlikte sağlıklı mutlu bir yaşam dileriz.


kaynak: Paraziter mücadele semineri, Bayer; Buddy'nin el kitabı


                                                     CHİHUAHUA IRKI VE KİNOLOJİ DERNEĞİ