Sıkça Sorulan Sorular

CHİHUAHUA HAKKINDA VE DERNEK
HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
Soru: Derneğinize nasıl üye olabilirim?
Cevap:Chihuahua Dernek üyesi olmasında, kanunen engeli olmayan her Türk vatandaşı ve Türkiye'de oturum izni bulunan, yabancı uyruklu herkes, derneğimize üye olabilir. Üyelik için Sitemiz üzerinden indirebileceğiniz Üyelik Sözleşmesini doldurup; 120 tl aidat ücretini ödediğinize dair banka dekontunu, tarafımıza ulaştırmanız yeterlidir. Üyeliğe kabul edilmeyenlere, aidatları iade edilir.
Soru: Neden Aidat Ödüyoruz?
Cevap: Dernekler; Dernekler mevzuatı gereğince yönetilirler ve yönetmeliklere uymak zorundadırlar. Dernek ofis kirası-Muhasebe ücretleri-stopaj ödemesi-Dernek defterlerinin yıllık onayları-internet sitemizin yapımı ve bakımları-yapılan etkinlikler için yer kiralanması-getirilen uzman ve hakemlerin ücretleri ile masrafları-sertifika basım, kupa v.s gibi tüm masraflar, aidatlar sayesinde karşılanmaktadır.
Soru: Gelir ve Gelirler Nasıl Denetleniyor?
Cevap: Derneğimiz Genel kurullarında, tüm üyeler tarafından seçilen 3 asil 3 yedek Denetim Kurulu denetleme görevini, tüm üyeler adına yerine getirir. Bu kanunen bir zorunluluktur. Hazırlanan raporlar, Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne, düzenli olarak yollanarak, devlet tarafından da denetleme yapılmaktadır. Ayrıca, her üye, Genel kurul, Mali genel kurul ve olağan üstü genel kurullarda gelir-gider tablolarını isteyip, inceleyebilmektedir.
Soru: Sizde satılık Chihuahua var mı?
Cevap: Hayır. Biz, dernek olarak, köpek sahiplendirme yapmıyoruz. Fakat; kayıtlı üreticilerimizle temasa geçebilirsiniz. Derneğimiz üyesi Chihuahua Üreticileri
Soru: Şecere nedir?
Cevap: Şecere; köpeğinizin, Alt soylarını gösteren, Soy kütüğü belgesidir. Türkiye'de Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu tarafından verilir. Köpeğin saf kan olduğunu kesin olarak gösterir.

Soru: Pet pasaport-Sağlık karnesi, Şecere yerine geçer mi?
Cevap: Hayır. Pet pasaport (Sağlık karnesi) köpeğinizin bilgilerinin, aşı ve tedavi kayıtlarının tutulduğu defterdir. Bu defterle aynı zamanda köpeğiniz, yurtdışına çıkış yapabilir. (artı gerekli evrak ve imzalarla birlikte)
Soru: Köpeğimin Şeceresi yok nasıl Şecere alabilirim?
Cevap: Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonunun, düzenlediği yarışma ve kayıt etknliklerine, başvurarak köpeğinizin değerlendirilmesini, isteyebilirsiniz. ( Min. 9 aylık olmalı) Değerlendirme neticesinde en az iyi not alıp chihuahua olduğu tespit edilen köpeğinize B tipi Şecere Soy Kütük belgesi verilir. Microchip yoksa, microchip uygulaması yapılır. Derneğimiz 2019 yılı içerisinde; Türkiyede chihuahua ırkının kalitesinin yükseltilmesi, amacı ile B tipi Şecere için alınması gereken notu 'Mükkemmel' olarak revize edecektir. Bu sebeple şecere almak isteyen chihuahua sahiplerinin acele etmesinde ve kayıt etkinliklerini takip edip katılması önemle tavsiye edilir. (Detaylı bilgi için Bknz.)
Not: 25 Ekim 2019 tarihinden sonra; B tipi kayıt için, Chihuahuanızın bir FCİ hakemi tarafından, en az 'Mükemmel' değerlendirme notu, alması gerekmektedir.
Şecere fiyatları için Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonundan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Soru: B Tipi Şecere ile yarışmalara katılabilir miyim?
Cevap: Evet. B Tipi Şecere ile ulusal (CAC) tüm yarışmalara girebilirsiniz. Uluslararası, (CACİB) yarışmalarına katılamazsınız.
Export Şecere Nedir?
Cevap: Eğer bir köpek, yurt dışına sahiplendirilirse; ilgili ülkenin federasyonu (club) tarafından export şecere düzenlenir. Daha sonra, bu export şecere, gittiği ülke federasyonunca, kayıt altına alınıp, yerel Şecere yapılır. Yurtdışına köpek sahiplendirirken ve ya yurt dışından köpek sahiplenildiğinde, export şecere çıkarttırın ve ya talep edin.
Soru: Yarışmalarda Tasma ve Ağızlık kullanılıyor mu?
Cevap: Yarışmalarda tüm ırklar tasma kullanmak zorundadırlar. Bu tasmalar, her ırk için, farklı olabilir. Ring tasması, olarak adlandırılırlar. Köpekler; yarışmalarda, ağızlık kullanmazlar. Ağızlık, kullanmasını gerektirecek kadar agresif köpekler, yarışmalara alınmazlar, diskalifiye edilirler.
Soru: Şecereli köpeğim ile şeceresiz bir köpeği çifleştirebilir miyim?
Cevap: Hayır. Durumun tespiti halinde; Federasyon ve Dernek tarafından, ceza alırsınız. (şecereli köpek sahipleri için) bknz.http://www.kif.org.tr/
Soru: Şecereli her köpek Üretimde Kullanılabilir mi?
Cevap: Hayır. Üretimde kullanılacak köpeklerin, üretim değerlendirmesi almış olması, gerekmektedir. Chihuahuanızın, 9 aylık olduktan sonra, değerlendirme alması ve en az 'iyi notu' alması gerekir. 9 aylıktan önce, almış olduğu değerlendirmeler, geçerli değildir. (katıldığı yarışmalarda aldığı notlar)
Soru: Her Köpek şecere alabilir mi ?
Cevap: Hayır. İlgili club-federasyonca 'Safkan Irk' olarak tanınmayan köpeklere şecere verilmez. Melez, Kanunca yasaklı sayılan ırklar Şecere alamazlar. Bazı ırk köpekler, ilgili dernek kararı gereğince yeni kayıt, B Tipi şecere alamayabilirler. Her ırk köpek için, ilgili dernek ve ya federasyondan bilgi alabilirsiniz.
Soru: Yarışmalarda neye göre değerlendirme yapılır?
Cevap: Yarışmalarda, Chihuahua ırkı standartları değerlendirilmesi yanı sıra; handler ile köpeğin uyumu, ringde köpeğin standartlarını gösterebilmesi değerlendirilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Soru: Handler nedir?
Cevap: Köpeği ringde taşıyan kişidir.
Soru: Üretici İsmi Sertifikası Nedir?
Cevap:FCİ/ Federasyonca, üretici olmak isteyen, en az 1 dişi köpeği olan kişilere, Uluslar arası isim sertifikası, verilir. Bu isim, tüm dünyada, FCİ üyesi ülkelerce, geçerli olur. Üretici ismi sertifikası; Üretim izni değildir. Üretim izni, ancak Tarım Bakanlığımızca verilir. (Üretici ismi, tescil sayılır ve başkası tarafından alınamaz.)
Soru: Chihuahua ile uçak içinde yolculuk yapabilir miyim?
Cevap: Evet yapabilirsiniz. En az 3 aylık olmalıdır. (thy kargo 10 haftalık) Belgeleri tam olmalıdır. Uçak için, firmaların, belli bir pet kapasitesi vardır, bu yüzden biletleme esnasında, köpeğinizle uçacağınızı bildirip, ona göre biletleme yapmalısınız. Uçak firmasının belirlediği, standartdaki case-köpek çantası (kafes) içerisinde, en fazla 2 köpek, belli bir kiloyu aşmaması şartı ile yanınıza köpeklerinizi alabilirsiniz. Uçuş planından önce Mutlaka uçak firması ile görüşme yapmalısınız. (Bazı ülkeler kabin içinde köpek taşınmasına izin vermemektedir. Gideceğiniz ülkenin kuralları hakkında araştırma yapmalısınız.)
Not. Pandemi süresince her ülke farklı uygulamalara gitmekte ve bazı değişiklikler yapmaktadır, dolayısıyla uçak bileti almadan önce uçak firmasından detaylı bilgi alınız.
Soru: Chihuahua ile yurt dışına nasıl çıkabilirim?
Cevap: AB ülkeleri köpekler için ,kuduz antikor titre testi, istemektedirler. (Belge, Tarım İlçe Müdürlüğüne Onaylatılmalıdır.) Bu testi yaptırmadan; bu ülkelere, köpeğinizi sokamazsınız. Köpeğinizin ayrıca Microchip'inin olması da şarttır. Micro chip nosu petpasaportuna işlenmeli ve o yüz de veteriner hekimce kaşenelip imzalanmalıdır. Ayrıca tüm aşılarının tam olduğunu gösteren veteriner kaşe ve imzalı pet pasaport da köpekle birlikte olmalıdır. Pasaportun, son sayfalarında yer alan, yolculuk yapmasında sakınca yoktur, bölümü de veteriner hekimce imzalanmış olmalıdır. Tarım ilçeden alınacak olan belgenin ( 310 tl harç bedeli tahsil edilmektedir. 2020 yılı için) yolculuktan hemen önce alınmasına dikkat ediniz. Ayrıca petpasaportun arka sayfalarında yer alan 'seyahat etmesinde sakınca yoktur' v.s yazılı yer, veteriner hekimce kaşelenip imzalanmalıdır. Unutmayınız eksik evrak sizi ve köpeğinizi zor durumlara sokabilmektedir. Yolculuk öncesi tüm belgelerin tam olduğundan emin olunuz.
- Birleşik Krallık’a gitmesi durumunda en erken dört gün önceden iç ve dış parazit testi de yaptırılmalı
- Söz konusu evcil hayvan, sahibinden, ya beş gün önce ya da beş gün sonraki, zaman diliminde, Birleşik Krallık’a girmiş olmalıdır, yoksa köpek, ticari mal muamelesi görür.
- Birleşik Krallık’a gidecek bir evcil hayvan kabinde seyahat edemez
Soru: Microchip nedir?
Cevap: Microchip köpeklerimize kalıcı olarak, pirinç tanesi büyüklüğünde; enjekte edilen teknolojik, zararsız bir alettir. 15 haneli benzersiz, bir numaraya sahiptir. Bu numara köpeğinizin kimlik no'su gibidir. 2021 yılından itibaren, tüm köpeklere, microchip takmak, zorunlu hale gelmiştir. İlgili kanun yürürlüğe girmiştir.
Not: Önceleri chiplerin biraz büyük olmaları sebebiyle microchip taktırmakta imtina edenler olmuştur. Ancak yeni microchipler (ufak tip) ile bu sorun ortadan kalkmıştır. (şecereli tüm köpeklerde, microchip olması zorunludur)
Soru: Kuduz Antikor Titre Testi Nedir. Nerede ve Nasıl Yaptırılır?
Cevap: Bu test köpeğinize yapılan kuduz aşısının tutup tutmadığını belirleyen testtir basit anlatımla. Gıda Hayvancılık Tarım Bakanlığı Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü tarafından yapılmaktadır. Veterineriniz aracılığı ile kuduz aşısından, en erken 30 gün sonra, köpeğinizden alınan 1 ml kan, gerekli soğuk zincir şartlarında, ilgili kuruma gönderilir.
Gönderi ile birlikte ödemenin yapıldığını gösteren dekont da yollanır. Sonuçlar ortalama 15 gün zarfında elinize ulaşır. Adı anılan ülkelere seyahatinizden en az 3 ay önce bu testi yaptırmış olmanız gerekmektedir. https://vetkontrol.tarimorman.gov.tr/merkez/Duyuru/20/Kuduz-Antikor-Titre-Tayin-_favn_-Testi-Duyurusu
Not. Bu evrağın köpeğin yolculuğu öncesi İlçe Tarım Müdürlüklerinde onaylatılması gerekmektedir. 310 tl (2020 yılı için) Bu evrakla birlikte köpeğinizin yurt dışına çıkabileceğinin yazılı olduğu bir evrakta köpek sahibine verilir.
Titre testi kaç para?
2020 yılı için, veteriner hizmetleri dahil, yaklaşık 1000 TL Maliyeti vardır.
Soru: Yolculuk öncesi nasıl önlemler almalıyım?
Cevap: Yolculuk öncesi, kusma v.s sorunların önüne geçilmesi amacıyla, köpeğinize yolculuk öncesi mama vermemelisiniz.
Soru: Köpek kabul eden oteller var mı?
Cevap: Evet. Köpek kabul eden oteller Türkiyede de Dünyada da çokca mevcuttur. Otel arama sitelerinden filtreleri kullanarak, kolayca bulunabilirler. Ayrıca Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonumuz etkinlikleri öncesinde, ilgili bölgedeki, köpek kabul eden otel-hotel ve pansiyonları, yayınlamaktadır.
Soru: Köpeğim Saf kan Chihuahua mı, nasıl anlarım ?
Cevap: Bunun cevabını verebilecek tek belge; Şecere- Soy kütük belgesidir. Bunun dışında hiç bir belge, söz ve garanti; saf kanlılığı gösteremez. Chihuahuanızın Şeceresi varsa, o chihuahua saf kandır.
Soru: Köpeğim diğer Chihuahua'lara benzemiyor. Neden?
Cevap: Muhtemelen köpeğiniz (melez) kırma'dır. Ve ya her hangi, bir hastalık ya da anomalisi olabilir. Ayrıca her chihuahua mükemmel bir fenotipe sahip olacak diye bir şey söz konusu değildir.
Soru: Şecereli bir Chihuahua aldım, üretim yapabilirmiyim, yarışmalara katılabilirmiyim?
Cevap: Şecereli bir Chihuahuayı üretimde kullanabilmek (çifleştirmek) için 9 aylık olduğunda, üretim değerlendirmesi alması gerekir. en az 'İyi' notu alması gerekir. Her Şecereli Chihuahua, ilgili federasyonun ve ya ırk derneğinin düzenlediği yarışmalara katılabilir.
Not: Üreticisinden sahiplendiğiniz bir yavru, pet kalite (üretimde kullanılmayacak) show kalite (üretimde kullanılabilecek ve yarışmalara katılabilecek) diye ayrılırlar. Hiç bir üretici size bu yavru üretimde kullanılabilir ve ya yarışmalara katılıp, dereceye girer diye bir garanti veremez. Yavru yetişkinlik dönemine kadar bazı değişikliklere uğrayabilir. Size ancak Umut vaat eden köpek, şeklinde sahiplendirme yapılabilir. Size; yavru köpekler için kesin garanti veren kişilerden uzak durmanız yararınıza olacaktır.
Soru: Yurt Dışından Şecereli köpek aldım, Şecere Türkiye de Geçerli mi?
Cevap: Şecere veren makam FCi üyesi ise; bu şecereyi Federasyonumuzca Türk Şeceresi'ne çevirmeniz gereklidir. FCİ üyesi olmayan kurumların Şecereleri geçerli değildir.
Soru: Yurt Dışından köpek getirmek güvenlimi?
Cevap: İnternet üzerinden bu tip sahiplenmeler maalesef beraberinde bir çok sorun getirmektedir. Dolandırılma-sahte belge-sahte resimler v.s.. Yurt içinden kayıtlı bir üreticiden sahiplenme daha güvenli olacaktır. Özellikle Yurt Dışından getirilen köpeklerde, ülkemizde olmayan bazı hastalıkların da, bu yolla ülkemize giriş yapması söz konusu olabilir.
Soru: Pet shop'lardan chihuahua alınır mı?
Cevap: Asla bunu önermiyoruz. Pet shoplardan köpek sahiplenmeyiniz. Hangi şartlarda getirilmiş-üretilmiş-çalıntı mı, hasta mı v.s olduklarını bilmiyoruz. Ancak çok iyi bildiğiniz shoplardan ve köpeğin geçmişine, ebeveynlerine, üreticisine ulaşabilecekseniz alım yapınız.
Soru: Köpek Değerlendirme Etkinliklerine Nasıl Katılabilirim
Cevap: Değerlendirmenin yapılacağı yere etkinliğin başlama saatinde gidiniz. Alandaki İdare masasına baş vurup; değerlendirme yaptırtmak istediğinizi söyleyerek, evrak işlemlerini yaptırınız. Sıranız geldiğinde köpeğinizin değerlendirmesi ilgili hakem tarafından yapılacaktır. Yarışma zamanlarında ki değerlendirmelerde hakemler yarışmalarda oluşan boş zamanlarda değerlendirme yapabildiklerinden bekleme zamanınız uzun sürebilir.Detaylı bilgi için tıklayınız
Soru: KIF-FCİ şecereli bir Chihuahua sahiplendim, ama üretici, Şeceresini bana devir etmiyor, ne yapmalıyım?
Cevap: Bu gibi durumlara nadir de olsa karşılaşılmaktadır. Öncelikle üretici eğer size ben köpeği size veririm ama üretim yapmanıza izin vermem şeklinde bir beyanda bulunmamışsa ve siz kabul etmediyseniz köpeğin devrini yapmakla yükümlüdür. Köpeği aldığınızı gösterir banka dekontu, kişi ile yapılan görüşme-yazışma kopyaları v.s delil sayılabilecek evraklar ile Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonuna ve/ ve ya Derneğimize şikayet dilekçesi yazabilirsiniz. Bunun dışında savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Soru: İnternette Chihauhualarla ilgili bilgilere güvenebilir miyiz?
Cevap: İnternette, özellikle Sosyal medyada çok fazla bilgi mevcuttur. Ancak bilginin kaynağı ve kim tarafından verildiği önemlidir. Her; şivava bakan, kendi tecrübelerine göre bilgi verebilir, bu tür durumlarda, bu tecrübeleri genel olarak kabul edilebilir, bulamayız. Dolayısı ile bu konuda eğitim almış, yüzlerce Chihuahua ile muhatap olmuş, kişilerin bilgileri, daha doğru ve değerli kabul edilmelidir. Ancak Veteriner Hekimler dışında, veterinerlik tavsiyelerini, dikkate almayınız.
Soru: Chihuahualar Hep Sezaryenle mi Doğum Yaparlar?
Cevap: Hayır. Ancak sezaryenle doğum; Chihuahualar da çok sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle ilk kez Chihuahua sahibi olanların, doğum esnasında, mutlaka yardım almalarında yarar vardır. Bir çok kişi, internetten edindiği bilgiler ile Chihuahualarını doğurtmaya çalışırken, ölümlerine sebep olmuşlardır. Chihualarınızı en az bir kere, özellikle, hamileliklerinin son haftası içerisinde, veteriner Hekiminize muayene ettirmeli, duruma göre sezaryen ile doğuma karar verilmeli.
Soru: Kısa Tüylü Chihuahua mı Uzun Tüylü Chihuahua mı?
Cevap: Uzun tüylü bir Chihauhua biraz daha tüy bakımı ister, ancak genelde kısa tüylü Chihuahualardan daha az tüy dökerler. Hangisini seçmelisiniz? elbetteki bu tamamen sizin hangi türden hoşlandığınız ile ilgilidir. Her ikisi de çok özeldir.
Soru: Chihuahua ev-apartman dairesi için uygun bir köpek ırkı mıdır?
Cevap: Chihuahualar yapıları gereği, ev ortamından başka ortamlarda, hayatlarını sürdüremezler. Hem vücut yapısı hemde davranış olarak, ev ortamında yaşayabilecek en uygun köpek ırkları arasında başlarda yer alır. Bakımı kolay,zahmetsizdir. Akıllı ve eğitilmeleri kolaydır. Yeni ortamlara ayak uydurmada çok başarılıdırlar.
Soru: Chihuahua tuvalet eğitimini kolay alabilir mi ?
Cevap:Evet; Chihuahualar çok akıllıdırlar. Doğru teknikler uygulandığında Chihuahua tuvalet eğitimini kolayca alır. Chihuahuaların, bazen, inatçı olabileceklerini, unutmamak gerekir; onları cezalandırarak, eğitim vermek, doğru bir yol olmayabilir. Sabır, Motive ve ödüllendirme başarı oranını, yükseltecektir. İyi bir üreticiden sahiplenilen chihuahua zaten tuvalet eğitimi almış olarak, size gelecektir. Bu durum sizi tuvalet eğitimi için harcayacağınız zaman, emek ve masraftan kurtarcaktır.
Soru: Ücretsiz Chihuahua Sahiplenebilinir mi ?
Cevap: Evet. Kimi zaman profesyonel, Şecereli üretim yapan, üreticiler. Üretimde kullanmayı uygun bulmadıkları Chihuahuaları; üretilmemesi kaidesi ile ücretsiz sahiplendirme, yapabilmektedirler. Ücretsiz sahiplenme için; üreticiler ile temas halinde olunmalıdır. Unutmayınız!!! internette ücretsiz sahiplendirme adı altında bir çok dolandırıcılık olayı gerçekleşmektedir. Kargo-pet taşıma ücreti, adı altında, paralar istenmekte, ardından kişilerden haber alınamamaktadır.
Soru: Chihuahua hırçın ve saldırgan bir köpek ırkı mıdır?
Cevap: Chihuahualar narin ve ufak bir ırk olduğundan; ufaklık evrelerinde, çocuk ve yetişkin insanlardan, istemediği bir muameleye maruz kalmışlarsa; bu onları, ileri ki dönemde, insanlara karşı, mesafeli ve hırçın yapabilir. Sosyalizasyon dönemlerini, iyi geçirmiş köpeklerde, bu sorunlar, genellikle yaşanmaz. Köpeklerin kıskanç olduklarını, unutmamak gerekir ve bunu tetikleyen, hareketlerden, kaçınmak gerekir. Dış etkenler de, köpeğin davranışlarını, etkileyebilir. Köpekler, yaşamlarında, fazla değişikliklerden ve huzursuzluklardan hoşlanmazlar. Özellikle; sahibinin kucağındaki bir chihuahua ile iletişimde, dikkatli olunması ve sahibine sorulmadan sevmeye çalışılmamalıdır....Unutmayınız ki; altından kalkamayacağınız sorunlar olduğunda 'Köpek Eğitmenlerinden' yardım alınız.
Soru: Chihuahua yavru aldık; eve gelmesinden önce, neler alıp, hazırlamalıyız.?
Cevap: Chihuahuanın eve gelmesinden önce, bazı hazırlıkların yapılması ve bazı malzemelerin tedarik edilmesi, gerekir. Üreticisinden bilgi alıp, hangi mamaya alışkın ise, o mama alınıp hazır edilmeli. Mama ve su kapları hazırlanmalı. Chihuahuanızın tuvalet eğitiminin devamı ve eve alışma süresinde, vakit geçireceği, bir alan hazırlanmalı. Bu alan, 1 metre kare kadar olabilir, bu alanı kendi imkanlarınız ile hazırlayabileceğiniz gibi tel ve ya plastik çit satın alabilirsiniz. Belki bir kaç oyuncak ve çiğneme çubukları da, onun kendi kendine vakit geçirirken, canının sıkılmasını, önleyecektir. Ve olmazsa olmazlardan, çiş pedi hazır olmalı.
Soru: Chihuahuamın kulakları, neden dikleşmedi; ne yapmalıyım ?
Cevap: Chihuahuaların kulakları, 2 aylık olduktan sonra, yavaş yavaş, dikleşmeye başlayacaktır. 3 aylık olduklaında, neredeyse, kulaklar dikleşmiş olur; ancak diş çıkarma dönemine denk geldiğinde; dikleşen kulakların ve ya bir tanesinin inmesi, normal sayılabilir. Bu evrelerde, köpeğin kulakları ellenmemeli, severken kulaklar hırpalanmamalıdır. 3 aylık itibari ile kulaklarda dikleşme eğilimi yoksa; kulak diplerindeki kaslara, zaman zaman masaj yapılabilir. Kulaklar iç kısmından, kulak ekleminin geldiği nokta, bir cisim ile (Video için Tıklayınız) sabitlenip bantlanabilir.
Soru: Chihuahuamı kısırlaştırmalımıyım?
Cevap: Köpekler; iç güdüsel olarak, çifleşirler. Benim bir yavrum olsun, bir kere anne-baba olayım, diye bir düşünce yapıları yoktur. Dolayısıyla, yavru almayacağınız köpekleri, kısırlaştırmak çoğunlukla, tavsiye edilir. Kısırlaştırma konusu ile ilgili geniş kapsamlı, yazımızı, makaleler bölümünde bulabilirsiniz.
Soru: Chihuahualarda Anal kese ne zaman sıktırılmalı? sıktırılmazsa ne olur ?
Cevap: Köpeklerinizin, anal keseleri, periyodik olarak, kontrol edilmeli ve gerekli ise sıkılmalı ve ya sıktırılmalıdır. Sıktırılmaması, patlamasına sebep olur ve köpeğiniz için, acı verecek, yara oluşumuna, sebep olur. Tedavilerinin, Veteriner Hekim tarafından, yapılması gerekir. Antibiyotik tedavisi gerekebilir. Daha geniş kapsamlı, bilgi içeren makalemizi, sitemizde, makaleler bölümünde bulabilirsiniz.
Soru: Chhihuahua standartlarında; chhihuahua ideal kilo 3 kilo ama benim chihuahuam şişman ne gibi sakıncaları var?
Cevap: Standartlar; köpeğin en sağlıklı bir biçimde, yaşamlarını ve görevlerini sürdürebilmesi amaçlı olarak belirlenir. Chihuahualarda aşırı kilo, bir çok sağlık sorununa sebep olacaktır. Bacak-eklem rahatsızlıkları, geri nefes-trakea problemleri, kalp büyümesi v.s. Dolayısıyla chihuahuanızın ideal kilosunda olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle kısırlaştırıldıktan sonra, beslenmesine daha dikkat edilmeli, gerekirse; kısır köpekler için dizayn edilmiş mamalar tercih edilmelidir. Kısır, yaşlı, haraketsiz chihuahualar aşırı kiloya daha yatkındırlar.
Soru: 2020 yılında Pandemi nedeniyle ertelenen yarışma ve etkinlikler ne zaman tekrar başlayacak?
Cevap: Federasyonumuz, yarışma ve etkinlikler için gerekli izin başvurularını yapmaya başlamıştır. İzin verilen iller ve ilçelerde öncelikli olarak, Irk Değerlendirme ve Kayıt etkinlikleri yapılmaya başlanmıştır. İzinler alındıkça Yarışmalar ve etkinlikler yapılmaya devam edecektir. Etkinlikler için Sitemizi takip etmeye devam ediniz.
Soru: Chihuahua ne zaman çiftleşmelidir.
Cevap: Chihuahuaların 1 yaşından önce çifleştirilmemelidirler. Şecereli chihuahuaların 1 yaşından önce hamile kalmasına izin verilmez. Şecereli köpekler, 1 Takvim yılıda, bir kez doğum yapabilirler. Geniş bilgi için Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu Üretim Kuralları için bknz
Soru: Dişi Chihuahualar hamilelik için kaç kilo olmalıdır.
Cevap: 2 kilonun üzerinde olması tavsiye edilmektedir. 2.5 kg ile 3 kg arası en ideal olarak tanımlanır.
Soru: Chihuahualarım çifleşecek ama biri diğerinden daha büyük fizikte, çifleşmelerinde sorun olur mu ? kendi kendileri çifleşebilir mi ?
Cevap: Boylarının farklılığı dolayısıyla sorun yaşayabilirler. Eğer tecrübeli de değilseler, yardımınıza ihtiyaç duyabilirler. Sakin bir ortamda dişi köpeği tutarak ve boy dengesini sağlamak için bir yükselti kullanarak çifleşmelerini sağlayabilirsiniz. Eğer dişi hareketli ise; kitlenme sona erene kadar tutmaya devam etmeniz, erkek chihuahuanın sağlığı açısından önem arz eder. Erkek chihuahuanın, dişiden fazlaca büyük olması tercih edilmemelidir.
Soru: Chihuahua kaç ayda doğum yapar?
Cevap: Dişi köpekler çifleşmeden sonra; normal şartlarda 58-63. günler arasında doğum yaparlar.
Soru: Chihuahuamı, bazı zamanlarda, köpek pansiyonlarına bırakabilirmiyiz. Nasıl pansiyonları tercih etmeliyiz?
Cevap: İyi bir pansiyona, çok uzun süre olmamak kaydı ile, bırkabilirsiniz. Pansiyonun, sadece küçük ırkları kabul eden, işletmecisinin de bu ırk ve ya ırklar konusunda, tecrübeli ve bilgili olmasına dikkat edilmelidir. Çiflik tarzından ziyade, ev tipi pansiyonlar, chihuahuanızın daha rahat edeceği, pansiyonlar olacaktır. Hem sizin chihuahuanızın hemde, chihuahuanızı bırakacağınız, pansiyondaki chihuahuaların (köpeklerin), tüm aşıları tam olmalı ve her hangi bir bilinen hastalıklarının olmaması da araştırılmalı, gerekirse ilgili evraklar sorgulanmalıdır.
Soru: Köpeklerimizi hastalıklardan korumak için neler yapmalıyız?
Cevap: En önemli önlem; gerekli tüm aşıların zamanında yaptırılmasıdır. Aşıların tarihlerinin geçmiş olmamasına, bozuk olmamasına mutlaka çok dikkat edilmelidir. Veteriner kliniklerinin dışından, aşı temin edilmemeli ve aşı uygulaması yaptırılmamalıdır. Bunların dışında köpeğinizin, temas ettiği köpeklerinde sağlıklı ve aşılı olduklarından emin olun. Çoğu virüs dışkı,salya v.s gibi etkenlerle temas yolu ile bulaşır, bu nedenle köpeğinizin, dışarıda yerden yemesine izin vermeyin, dışkılarla temas etmesine engel olun. Hatta eve dönüşlerinizde köpeklerinizin patilerini temizleyin, ayakkabı ile gezdiğiniz alanlar var ise ayakkabılarınızın altını temiz tutun. Parvo virüs gibi bazı virüslerin ortamlarda çok üzün yaşayabileceğini unutmayınız. Veteriner hekiminize gittiğinizde, köpeğinizin klinikte, dolaşmasına izin vermeyin, çanta-taşıma kafesi ile gelmiş ise tedavi dışında çıkarmayın. Köpeğinizin yaşam alanını ve çevresini zaman zaman virüslere ve bakterilere karşı etkili ilaçlar ile dezenfekte ediniz.
Soru: Hangi aşıları mutlaka yaptırmalıyız?
Cevap: Puppy Dp (Yeni doğan köpekler) 1. Karma, 2. Karma, Bronşit, Kuduz
* Fazla köpeğe sahip olanların, Bronşit aşılarını yaptırmaları önerilir
* Köpeğin yaşadığı bölge ve risk durumuna göre Veteriner Hekiminizin önerdiği Aşıları, yaptırınız!!!
Soru: Puppy DP aşısı nedir?
Cevap: Puppy dp: yavru köpekleri, Canine Parvo virüs (Kanlı ishal) ve Canine Distemper virüse (Gençlik hastalığı) karşı koruyan bir aşı'dır. 4. ila 6. haftalar arasında, mutlaka!! yaptırılmalıdır. Çok ölümcül olan bu virüslere karşı, her yavru köpeğe Puppy Dp aşısı yapılmalıdır.
Soru: Karma aşı nedir, hangi hastalıklara karşı korur?
Cevap: Karma aşı, köpeğimize 8 ve 11 haftalıkken 2 kez uygulanan bir kombine aşıdır. 5 hastalığa karşı köpeği korur. Mutlaka yapılması gereken aşı'dır. Her sene tekrarlanmalıdır. Aşı, köpekleri Parvo (kanlı ishal)-Distemper (gençlik hastalığı)-Hepatit-Parainfluenza-Leptospiroz hastalıklarına karşı, koruma altına alır.
* Karma aşıları 21 gün ara ile uygulanmalıdır.
* İlk aşı dan sonra ikinci aşı 45 günden fazla süre içinde yapılmazsa, ilk aşı tekrarlanmalıdır.
* ikinci aşının ardından, 15 gün beklenmeli ve sonra köpek dışarıya çıkarılmalıdır.
Not:Sayfamız sizden gelen sorular ile sürekli güncellenmektedir. Sayfamızı düzenli olarak ziyaret etmeniz, her seferinde yeni bilgilere, ulaşmanızı sağlayacaktır.
Sorular geldikçe katagorize edilmeden, cevaplanmaktadır. Dolayısıyla konular sıra arz etmeyebilir.
Sorularınız için bize yazabilirsiniz
CHİHUAHUA IRKI VE KİNOLOJİ DERNEĞİ