Şivava Beslenme
Anasayfa   ›    ŞİVAVA


             

                              
                           
                                  

        Chihuahua- ŞİVAVA'LARDA BESLENME

 Dünyanın; en küçük köpek ırkı olan chihuahua, tabiatı itibariyle hassas bir köpektir.

 Chihuahualarda Beslenme hususuna, mümkün olduğunca, dikkat edilmelidir. Beslenmesine, dikkat edilen her köpek, daha sağlıklı bir yaşam sürebilecektir .Olası ,bazı hastalık risklerinden de, kurtulma imkanı bulacaktır.

 Beslenme; köpeğin yaşı, vücut tipi, sağlık durumuna göre, farklılıklar gösterecektir.

 Chihuahualarda beslenme konusunu, iki ayrı başlık altında ele alacağız. Yavru şivavalarda beslenme ve Yetişkinlerde beslenme. Yetişkinler de beslenmeyi ise, yetişkin ve veteran olarak iki alt başlıkta inceleyeceğiz.

Yavru dönemi; 12 aylık ,yani, yetişkin olacağı kadar ki, dönemi kapsamaktadır. Yetişkin bir chihuahua ise; 1 yaş ile 10 yaş civarına,  kadar olan dönemi, ifade ederken; veteran (yaşlı) ise 10 yaş sonrasını ifade edecektir.

   Şivavalar için, zararlı olan yiyeceklerin, ne tür hastalıklara yol açtığı, belirtilerinin yanı sıra, faydalı besinleri de yine yazımızda bulacaksınız..



                                     YAVRU 'CHİHUAHUA'LARDA BESLENME


                                       

   Yavrunun, dünyaya gelmesi ile birlikte en önemli husus; ilk 24 saat içinde anne sütü emmiş olmasıdır.

   Anne sütünde, yavrunun, bağışıklık sistemini güçlendirecek olan, antikorlar, bulunmaktadır. Bu yavruyu, antijenlere, karşı korur. Bu süt Kolostum diye adlandırılır. Kolostum, emmeyen yavruların, hayatta kalma şansı; emen yavrulara nazaran, daha azdır.



   Yavru şivava, normal şartlarda; 45 ila 60 gün anne sütü ile beslenecektir ve dışarıdan takviye bir besine ihtiyaç
duymayacaktır. Yavrunun dişlerinin, çıkması ile beraber; anne memesini ısırıp, acıtması dolayısıyla, anne 30- 45 gün sonrasında, emzirmede istekli olmayabilir. Yavru sayısının fazla olması, anne sütünün az olması gibi durumlarda; yavrular, dışarıdan, besin takviyesine, ihtiyaç duyabilirler. Böyle durumlarda, şivava yavrularınız için, özel imal edilmiş, süt tozlarını kullanabilirsiniz. Yavru kendi yiyebiliyorsa; mama kabında, eğer daha ufaksa bir biberon ve ya şırınga yardımı ile beslenebilir. ( yeni doğmuş yavru-2 saat ara ile) Biberon ve şırınga ile beslemede (Anne yoksa)  çok dikkatli olunmalı, yavrunun ağzına azar azar verilmelidir. Genzine kaçırmamak çok önemlidir. Laktoz ihtiva ettiğinden yavrulara süt verilmemelidir. Yavrular laktozu sindiremezler. (laktoz intoleransı gelişebilir) İshale sebep olacaktır.



   Yavru, kendi kendine, yiyebilecek durumda ise, (bu ilk dişlerin çıkması ile başlar), yavruya rahatça yiyebileceği
bir kapta, yaş mama verilebilir. Dişlerin iyice büyümeye başlaması ile kuru mamaya geçilebilir. İlk önceleri kuru mama su ile ıslatılarak yumuşatılırsa; yavru kuru mamaya geçişte zorlanmayacaktır. 2 aylık olan yavrumuz artık rahatlıkla kendi kendine beslenecek duruma gelmiştir. Tüm beslenme süreci içerisinde, chihuahualarınızın yakınında taze su bulundurmayı ve bu suyu sık sık değiştirmeyi unutmayınız. Su kapları yavrunun içine giremeyeceği bir kap olmalıdır. İlk 3 ay, yavrunuzu, serbest beslemeniz tavsiye edilir. Her ihtiyaç duyduğunda; mamaya ulaşabilir. Burada önemli nokta, mamanın çok kurumaması ve aromasını yitirmemesi'dir. Mamayı sürekli kontrol ediniz'

   3 ay ile 6 ay arasında ise yavru Chihuahua, günde 3-4 kez besleme yapılmalıdır. Mama miktarı ise; kullandığınız mama üreticisinin, tablosu doğrultusunda olmalı.

   6 ila 12 aylık yavrular ise 2 ila 3 kez beslenmelidir.

   Ev yemekleri zorunlu olmadıkça verilmemelidir.

   1 yaşın altındaki köpeklere çiğ et ürünleri verilmemelidir.

   Chihuahua yavrularının, doğum kilolarına göre, ideal olması gereken, kilo miktarını bu tablodan görebilirsiniz.


   Beslenme saatlerine riayet ediniz, bu şivavanızın, bağırsak hareketlerinin, zamanlamasını düzene sokacaktır.

   Yavru Chihuahua yavru bakımı için tıklayınız.




                                        




                                              YETİŞKİN ŞİVAVA'LARDA BESLENME

   Yetişkin Chihuahua Beslenmesi: Bu başlık altında 10 yaşa kadar olan şivavaları ele alacağız.

   Beslenme alışkanlıkları ve miktarları chihuahuanızın hareketliliğine, vücut yapısına vs. gibi nedenlerle
farklılıklar gösterebilir. %20 az ve ya fazla besleme yapılabilir. Mamanın kaliteli, bir mama olması, çok önemlidir. Köpeğin, tüm ihtiyaçlarını karşılayacak, içeriğe sahip olmalıdır.

   Biz normal şartlarda, genel olarak Beslenme şekil ve miktarlarını vermeye çalışacağız.

   Yetişkin Chihuahualarda günde 2 kez beslemeyi öneriyoruz. Mama saatlerinin, aynı olmasına özen gösterilmelidir.

   Mama miktarı; kullandığınız mamaya göre, farklılıklar gösterebilir. Üreticinin, tavsiyesi doğrultusunda, öğün miktarlarını belirleyiniz. Eğer; evde sizin hazırladığınız, bazı besinlerle takviye yapıyorsanız, bunların kalori miktarlarını hesaplayınız ve mamasını buna göre azaltınız. Unutmayınız! obezite tüm köpeklerde olduğu gibi, şivavalar için de sağlık açısından tehlikelidir. Kardiyovasküler hastalıkları tetikleyebildiği gibi; ilerlemelerine de sebep olabilir.

   Bir chihuahua'nın 3 kilonun üzerine çıkmasına izin verilmemelidir.


   Veteran (Emektar-yaşlı) Şivavalarda Beslenme :10 YAŞ ÜSTÜ Chihuahua'nızın metabolizması, yaşına gore yavaşlayacağından, günlük ihtiyaç duyduğu kalori miktarı düşecektir. Verilen mamaların kalori miktarları , incelenmeli, besleme bunun doğrultusunda yapılmalıdır. Gerektiğinde diyet mamalar kullanılmalı, hazmı kolay olan mamalar tercih edilmelidir.


                          Chihuahua Şivavalar İçin Zaralı Besinler ve Yol Açtıkları Hastalıklar

                                                                        
                                                             


   Çikolata: Çikolata; Şivavalarda, tüm köpeklerde olduğu gibi, ölümcül olabilir. Özellikle Kakao oranı daha yüksek olan, Bitter çikolata, çok daha tehlikelidir. Kalbe, karaciğere, böbreklere zarar verir. Örnek olarak 2.5 kg'lık bir şivava : 30 gr Bitter çikolata yerse, sonuçları ölümcül olabilir. Sütlü çikolata da; miktar, bittere göre 2 kat olarak hesaplanabilir. Daha az miktarlarda ise hafif ve orta derece zehirlenme yapabilir.

   Soğan : İçeriğinde bulunan Tirosülfat chihuahualar için zehirleyici dir. Alyuvarların tahrip olduğu Hemolitik Anemiye sebep olabilir. Belirtileri : soluk diş etleri, kırmızı-kahverengi idrar, hızlı kalp atışı, hızlı nefes,
sürekli uyku hali (Letarji), iştah kaybı, depresyon...


   Sarımsak: İçeriğinde ki Trisülfat toksindir. Şivavalar da ve Tüm köpeklerde Gastroenterit'e sebep olabilir. Bu bağırsakları etkileyen bir enfeksiyondur. Kusma ve ishal yapar. Vücut için gerekli olan şeker ve tuzların kaybıyla sonuçlanabilecek, su kaybına neden olabilir.

   Herhangi bir meyvenin tohum ve çekirdekleri: Bu çekirdekler bünyelerinde Siyanür barındırırlar. Dolayısıyla, Şivava için zehirleyicidir. Köpeklerinize, çekirdeğini ayıklamadan meyve vermeyiniz. Gezinti sırasında yerden yemelerine izin vermeyin. Ufak yada büyük tüm çekirdekler zehirleyici etki yapabilirler. Bu etki köpeğin
kilosu, yaşı ve genel durumuna göre, farklılık gösterebilir. Azar Azar alımlar vucutta toksin birikimine sebep olabilir. İleri ki dönemlerde, rahatsızlıklara, yol açabilir. Bunlar : Anksiyete, göğüs ağrısı, baş ve karın ağrısı, kusma...

   Çürük Elma: Öldürücü derecide tehlikelidir. Özellikle çöp, park alanlarından köpeğiniz bulup yiyebilir. Çok dikkat edilmesi gerekir. Ciddi derecede Zehirleyici dir.

   Kuru üzüm : İçeriğindeki, hangi etken maddenin, zehirleyici olduğu hususunda, kesin bilgiler olmamakla beraber, böbreklerezarar verdiği bilinmekte. Özellikle kuru üzüm ciddi manada zehirleyici olabilir, hatta ölüme sebep olabilir. Abd de yapılan bir araştırmaya göre: 2.250 kiloluk bir şivava yaklaşık 100 gr kuru üzüm yerse öldürücü düzeyde zehirlenebilir.

   Üzüm : Kuru üzümle aynı etkiyi yapar ancak kuru üzeme nazaran daha az zararlıdır. Chihuahua için yaklaşık her 450 gr ağırlık için, 5 adet üzüm tehlikeli olabilir.

   Macadamia Fıstığı: Zehirleyici bir fıstık türüdür. Köpeğe verilmemelidir.

   Kahve veya Kafein İçeren Herhangi Bir Madde: Huzursuzluk, hiperaktivite, hızlı kalp atışı, yüksek tansiyon, aritmi, ateş, görülebilir. Yüksek dozajlarda alınması; koma, felç ve ölüme yol açabilir.
her yarım kilo ağırlık için; 70 mg kafein tehlikeli kabul edilir. Tahmini olarak bir fincan kahve 95mg, 1 çay
kaşığı kahve yaklaşık 32 mg kaferin içerir.

   Yapay Tatlandırıcılar (Ksilitol): İçeriğinde yapay tatlandırıcı olan, her şey şivavalar için tehlikelidir.
Ksilitolün yutulması halinde şivavalarda ve diğer köpeklerde Hipoglisemiye sebep olabilir. Müdahale edilmez ise
koma ve ölüme kadar gidebilir. Yüksek dozlar karaciğer yetmezliğine sebep olabilir. Hipoglisemi belirtileri:
halsizlik, uyuklama, kafa karışıklığı, koordinasyon kaybı, yürüyüşlerde sallanma sarhoşluk hissi...

   Çiğ Ekmek Hamuru: Maya dolayısıyla; alkol zehirlenmesine yol açar. Fazla tüketilmesi, ölüme yol açabilir.

   Fındık-Ceviz-Antep fıstığı-Badem : Fazla, yenmeleri durumunda; mide rahatsızlıklarına, yol açabilir.

   Mantar: Yabani mantarlar, köpekler için de, zehirleyici olabilirler. Köpeğinizi dolaştırdığınız alanlara, dikkat ediniz. Bu mantarları yemesine, çiğnemesine izin vermeyin.




                                             Chihuahualara Sağlıksız Yiyecekler

     Çiğneme Kemik ve çubukları : Bu ürünler çok zor hazmedildiğinden ve yapışma özelliği olması sebebiyle; büyük parçalar halinde yutulursa, köpeklerde sorun olabilir. Bazı köpeklerde, ameliyatla vücuttan çıkarılmaları gerekmiştir.    

    Yağlı Yiyecekler.

    Tuzlu Yiyecekler.

    Şekerli Yiyecekler.

    Kedi Mamaları : uzun vadede, mide rahatsızlıklarına, yol açabilmektedir.




                                 ŞİVAVALAR İÇİN FAYDALI YİYECEK VE BAZI KARIŞIMLAR

   Az yağlı peynir: Fazla olmamak kaydı ile, (fazlası ishal yapabilir) chihuahualar için sağlıklı bir besin olacaktır. Şivavalar için enfes bir seçenektir. Chihuahualarınız bu tadı sever, dolayısıyla ödül maması olarakta verilebilir. Özellikle eski kaşar çok iyidir. Aynı zamanda hap yutturmak içinde Peynir kullanılabilir.

   Peynir suyu: Chihuahua ve tüm köpeklerin tadını sevdiği sağlıklı bir besindir.

   Süzme yoğurt: hem yavru hemde yetişkin chihuahualar için sağlıklı bir seçim olacaktır. Köpeklerde mide ağrısını yatıştırıcı özelliği vardır. Doğal kalsiyum kaynağıdır. Kemikler için önemli bir besindir. Muz parçaları, ahududu, yaban mersini ile birlikte verilebilir.

   Sıcak günlerde, bir kaç ,ufak kaşık dondurma şivavanızı rahatlatıp serinletecektir.

   Yoğurt: her yaş şivava için yararlı bir besin kaynağıdır. Meyveler ile tatlandırılıp verilebilir...


   Not: Hamile chihuahualarınıza Kalsiyum miktarı yüksek, yiyecekler verilmesi, tavsiye edilmez!!


   Barf (çig besleme) : Bu konuda; farklı görüşler mevcuttur. Karşı olanlar kadar, faydalı olduğunu söyleyenlerde vardır. İlerleyen zamanlarda Chihuahua için Barf örneklerini burada sizinle paylaşacağız...

---- İÇERİK YÜKLENMEYE DEVAM EDİLECEKTİR----



 
   Sitemizde, tüm bölümlerdeki bilgiler, sürekli olarak güncellenmektedir. Yapılan araştırmaların; yeni sonuçlar
ortaya koyması ve ya yeni durumların, ortaya çıkması gibi durumlar, tarafımızdan yakından takip edilmektedir.
Tüm yeni bilgileri, sitemizde, sizlerle paylaşmaktayız. Sitemizi, zaman zaman, tekrar, ziyaret etmeniz, faydanıza
olacaktır. Sorularınız için bize yazınız.

   Daha kapsamlı ve ileri düzeyde, bilgiler için, Derneğimizin Seminerleriine katılabilirsiniz. Seminer ve etkinlik duyurularını Sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

         Sağlıklı Günler Dileriz.

                                    CHİHUAHUA IRKI VE KİNOLOJİ DERNEĞİ